Det 3. trimester
3. trimester af graviditeten - hvordan en mor har det
I denne fase af graviditeten når fosteret den afgørende modenhed i sine lunger og fortsætter med at vokse i størrelse og vægt. Mødre finder den konstante vækst af deres mave mere og mere udmattende. Men der er lettelse i horisonten: Når veerne begynder at trække sig sammen, bevæger barnet sig dybere ned i bækkenet og skaber mere plads til mellemgulvet og maven.
Indhold
- 3. trimester: Hvornår starter det?
- 3. trimester: Sådan udvikler din baby sig
- Babyers fødestilling
- Stjernekigger-babyer
- Sædepræsentationen
- Hvad skal man gøre i tilfælde af en sædefødsel?
- Det sidste trimester: Hvordan er moderens velbefindende?
- 3. trimester - hvad mødre spiser
- Fødselsaktivitet i graviditetens sidste trimester
- Nyttige tips til det sidste trimester
- Trimester: Ofte stillede spørgsmål og svar
-------------------------------------
Graviditetens 3. trimester - hvordan en mor har det
1 3. trimester: Hvornår starter det?
Fra den 28. uge går du ind i den sidste fase af graviditeten, kendt som tredje trimester eller trimester. Denne fase strækker sig fra den 28. til den 40. graviditetsuge med klimaks i slutningen af den 40. uge: den forventede fødselsdato.
2. det 3. trimester: hvordan din baby udvikler sig
Uge i graviditeten | Din babys udvikling |
Uge 28 til 33 | Udviklingen af hjernen, nervesystemet og de fleste organer er næsten afsluttet, og de er klar til livets begyndelse. |
Uge 33 til 36 | Din baby indtager fødestillingen og udvikler den vigtige lungemodning. |
Uge 37 til 40 | Fra nu af betragtes din baby ikke længere som for tidligt født. Fødslen kan begynde når som helst fra dette tidspunkt. |
For mange vordende mødre er det et beroligende øjeblik at gå ind i det sidste trimester: Hvis barnet bliver født nu, er det levedygtigt. Selv hvis det fødes før den 37. graviditetsuge og derfor betragtes som for tidligt født, er chancerne for en vellykket start på livet gode takket være medicinsk støtte.
Når du når til 32. graviditetsuge, er dit barns hjerne, nervesystem og organfunktioner forberedt på livet uden for din krop. Muskler og knogler bliver stærkere og klar til livet efter fødslen. Hjernen arbejder hårdt på at udvikle nye neurale forbindelser, perfektionere reflekser som at gribe og synke samt evnen til at søge efter føde.
Babyer indtager normalt fødestillingen i den 35. uge af graviditeten. Pladsen i maven bliver smallere, da babyer stadig kan vokse med 15 til 20 centimeter i denne periode. Hvis din baby endnu ikke har skiftet stilling i den 35. graviditetsuge, er der ingen grund til bekymring; nogle babyer vender sig stadig senere.
Et vigtigt udviklingstrin finder sted i 36. graviditetsuge: Alveolerne er modnet, hvilket betyder, at din baby vil være i stand til at trække vejret selvstændigt efter fødslen. Børn, der fødes fra 37. graviditetsuge, har normalt ikke længere brug for vejrtrækningshjælp.
I den 40. graviditetsuge vil din baby have nået en gennemsnitsvægt på 3440 gram og en højde på 51 centimeter. Disse værdier kan variere fra person til person, da forældrenes størrelse, ernæring under graviditeten og genetiske faktorer alle spiller en rolle.
3 Babyens fødestilling
I den 36. graviditetsuge har næsten 90 procent af alle babyer bevæget sig ind i kefalisk position, hvilket betyder, at babyens hoved er kommet ind i moderens bækken. Denne position skaber optimale betingelser for en smidig fødselsproces. I den såkaldte anterior occipital position kommer barnets occiput først ind i fødselskanalen og baner vejen for resten af kroppen. Barnets hage hælder mod brystet, mens ansigtet vender mod moderens korsben.
4. Stjernekigger-babyer
Udtrykket "stargazer" bruges ofte i fødselsrapporter. Det beskriver babyer, der er født med hovedet først, men med ansigtet opad, dvs. mod loftet. Født i posterior occipital position kigger disse babyer i første omgang op mod loftet - eller mod stjernerne, hvis de er født i det fri. Selvom denne stilling ikke er problematisk i sig selv, kan den gøre fødslen sværere for moderen, da barnet ikke gør sig så lille, som det ville gøre i andre stillinger. Som et resultat kan fødslen tage længere tid. Ikke desto mindre er stillingen som "stjernekigger" ingen grund til bekymring.
5. Sædepositionen
Selv en baby i sædestilling giver generelt ikke anledning til bekymring, selvom denne stilling anses for at være mindre gunstig. En baby i sædestilling fødes ikke med hovedet først, men med numsen eller fødderne først. Denne stilling indebærer risici, da navlestrengen i sjældne tilfælde kan komme i klemme mellem barnet og fødselskanalen, hvilket kan føre til iltmangel for barnet. Desuden er barnets hoved den del af kroppen, der har den største omkreds. Hvis numsen eller fødderne fødes først, er fødselskanalen måske ikke tilstrækkeligt udvidet til hovedet, hvilket kan gøre fødslen sværere.
6 Hvad skal man gøre i tilfælde af en sædefødsel?
Læger anbefaler ofte kejsersnit ved en sædefødsel. Men der findes stadig klinikker og fødesteder, som har ekspertisen til vaginale fødsler ved sædepræsentation, og som støtter kvinder i denne situation. Omfattende obstetrisk rådgivning er vigtig i sådanne tilfælde.
7. Det sidste trimester: Hvordan er moderens velbefindende?
I det sidste trimester
For kommende mødre er det sidste trimester ofte den mest udfordrende og spændende fase af graviditeten. Moderskabsbeskyttelsen træder i kraft 42 dage før den planlagte fødselsdato. Det betyder, at den vordende mor er fritaget fra arbejde og nyder særlig arbejdsretlig beskyttelse. Kvinder med lovpligtig sygeforsikring, som har ret til sygedagpenge, modtager barselsdagpenge i denne periode.
Mange kvinder oplever forskellige klager i det sidste trimester af graviditeten:
- Brændende fornemmelse i maven
- Smerter i rygområdet
- Søvnproblemer og vanskeligheder med at falde i søvn
- Åndenød og en følelse af svimmelhed
- Øget trang til at lade vandet
- Tilbageholdelse af vand i kroppen